Tämä ranskalais-tamperelainen klassikko on Tampereen Kauppahallin 4 vuodenaikaa -ravintolan suosituin ruoka, ja se on monen mielestä maailman paras kalakeitto. Taivaallisen makuiseen ja helposti valmistuvaan soppaan voi käyttää erilaisia kaloja makunsa mukaan, ja keitto on luontaisesti gluteeniton. Kerman voi myös vaihtaa laktoosittomaan vaihtoehtoon. Kalakeitto sopii niin arkipäivän illalliseksi kuin viikonlopun herkutteluunkin.
Liemi
2 l kalalientä
2,5 dl tomaattimurskaa
Mausteet
1 tähtianis
1 g sahramia
laakerinlehti
1/3 tl cayennepippuria
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
Ripaus jauhettua fenkolia
Ripaus Provencen yrttejä
Suolaa
Kalat ja kasvikset
50 g punaista paprikaa
50 g keltaista paprikaa
100 g porkkanaa
100 g sipulia
100 g fenkolia
200 g kesäkurpitsaa
1 kg kaloja (esimerkiksi lohta, seitä, turskaa tai koljaa)
200 g sinisimpukoita
1 dl kermaa
Rypsiöljyä
Paloittele kasvikset suurehkoiksi kuutioiksi. Freesaa kasvikset kesäkurpitsaa lukuun ottamatta pannulla ja lisää ne liemeen. Kiehauta keittoa hetki.
Lisää joukkoon kesäkurpitsat ja anna kiehua vielä hetki. Lisää joukkoon kalanpalat, puhdistetut sinisimpukat ja kerma. Tarkista vielä suola ja anna kiehua muutama minuutti.
Tarjoile juustokuorutettujen patonkiviipaleiden ja aiolin kanssa.